architecture on site

NL
Geuzentuinen - FARO architectenWoZoCo - MVRDVWoZoCo - MVRDVEuropan 4 Osdorf - Arons + GelauffDuitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
>
Oostelijk Havengebied
>
IJburg
>
Westelijke Tuinsteden
>
Noord
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

WESTELIJKE TUINSTEDEN Ten westen van Amsterdam ontstond tussen 1935 en 1970 een van de grootste stadsuitbreidingen van die tijd, naar een ontwerp van de stedenbouwer Cornelius van Eesteren. De stedenbouwkundige opzet was gebaseerd op het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934. Langwerpige woongebouwen komen herkenbaar voort uit ideeën van de functionalisten en de CIAM. Alle bewoners zouden in gelijke mate kunnen profiteren van licht, lucht en ruimte. Gestandaardiseerde woningbouw werd gecombineerd met collectieve buitenruimte.

Tegenwoordig zijn er rond 54.000 woningen in Amsterdam-West en wonen er zo´n 130.000 mensen. De komende jaren worden er circa 10.000 woningen gesloopt. Tot 2015 moeten hiervoor 17.500 nieuwe woningen in de plaats komen. In het kader van deze grote herstructurering worden een aantal innovatieve woningbouwprojecten gerealiseerd, die een nieuwe interpretatie van de tuinstad opleveren.


Westelijke Tuinsteden // rondleiding 2-3h (met fiets of bus) informatie


Architectuur van o.a. Architectengroep, Arons en Gelauff, Faro Architecten, MVRDV, Claus en Kaan, DP6 architectuurstudio, Teeken Beckers architecten, Meyer & Van Schooten, Vera Yanovshtchinsky, BuroBEB, Atelier Kempe Thill, Tangram, GSG Architecten, Frencken Scholl, Kentie en Partners, Abbink X De Haas, AREC ingenieursgroep, de Jong Gortemaker, Rietvink architecten, Rob Krier, Wiel Arets, Venhoeven CS, Studio Y architecten.

© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language